środa, 27 listopada 2013

Zapiekanka kartoflana z koprem włoskim


  • 1,5-2 kg kartofli do pieczenia,
  • 3 cebule,
  • 250 g kopru włoskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 300 g boczku wędzonego parzonego,
  • chilli,
  • sól,
  • 200 g mozzarelli
Kartofle umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania – ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować.
Boczek pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm.


Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę cukru i soli, czosnek oraz chilli. Przełożyć do formy do zapiekania. Poddusić koper włoski, dodać do cebuli.  Następnie poddusić boczek. Kartofle pokroić na kawałki około wielkości około 2 x 3 cm. Dodać do cebuli, wymieszać. 


Podduszony boczek wraz z wytopionym tłuszczem wyłożyć na kartofle. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę, zamieszać, dodać pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika.

 zastawa z

1 komentarz: