poniedziałek, 4 listopada 2013

Zupa z gęsi z zacierkami



Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy.

Do ugotowania jej wykorzystujemy:
  • korpus,
  • skrzydełka,
  • żołądek,
  • serduszko,
  • włoszczyznę,
  • garść grzybów suszonych,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • sól,
  • 2-3 ziemniaki,
  • zacierki:
  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.
Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól, zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie.
Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy.
Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Zacierki: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, wodę, sól i zagnieść ciasto. Następnie posiekać je podsypując mąką lub zetrzeć na tarce. Kluseczki wrzucić do wrzącej i osolonej wody, ugotować, odcedzić.
Grzyby pokroić.

6 komentarzy:

  1. chyba jeszcze nie jadłam zupy na gęsinie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo lubię zupy na gęsinie, a krupnik.....

      Usuń
    2. Brukwianka na gęsi. Czasem z pierogami z białą gryką i gęsiną.

      Usuń
  2. Nie jadłam nigdy zupy gotowanej na gęsi, ale chętnie bym spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) jest naprawdę dobra, a jaki krupnik na gęsi jest dobry ....

      Usuń