czwartek, 3 stycznia 2019

Cannelloni z pora z ziemniakami


  • 1 duży por z długą częścią białą,
  • 800 g obranych ziemniaków,
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • oliwa,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • chilli,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora.



Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół do środka i rozłożyć kolejne warstwy na płasko.)
Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania.
Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki i poddusić je na oliwie.
Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w paski.
Chilli posiekać.
Kartofle ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować. Dodać do nich masło, śmietanę, pomidory, chilli i utłuc.
Następnie wymieszać z porem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.




Wypełnić rurki farszem - masę ziemniaczaną włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do rurek z pora.


Jeżeli mamy plastry pora należy układać trochę farszu na brzeg i zwijać.
Formę do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć cannelloni. Każdą rurkę posmarować oliwą, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa, ryb...

2 komentarze:

  1. Niby to takie oczywiste - por: żywa rurka, trochę ją przerobić i można faszerować! Ale ktoś musi zrobić to pierwszy. Jak zawsze zaglądam na Pani blog z ciekawością. Agata.

    OdpowiedzUsuń