- 200 g szynki gotowanej,
- 1 mała cebula lub 2 szalotki,
- 100 g miękkiego masła,
- 500 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego),
- 10 g żelatyny,
- sok z cytryny,
- 1 białko do sklarowania bulionu,
- do przybrania do wyboru:
- jajka ugotowane na twardo,
- groszek konserwowy,
- marchewka gotowana,
- kukurydza z puszki,
Jeżeli
bulion nie jest klarowny, należy go sklarować – do zimnego
bulionu dodać 2 łyżki soku z cytryny i wlać rozbełtane białko i
mieszając zagotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą
ściereczkę.
Żelatynę
namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki,
wlać trochę letniego bulionu, miseczkę wstawić do garnka z wodą i
podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Wlać
żelatynę do gorącego bulionu, dokładnie wymieszać.
Szalotkę
drobno pokroić, sparzyć.
Szalotkę
i szynkę zemleć w maszynce do mięsa.
Masło
utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać szynkę z
szalotką.
Foremki
do galaretki przepłukać zimną wodą.
Na
dno formy wlać trochę galaretki, odstawić do ostudzenia.
Na
pierwszej warstwie galaretki ułożyć dekorację – u mnie
plasterki jajka i groszek.
Zalać
galaretką, na
której po zastygnięciu ułożyć mus z szynki.
Ja
wkładam mus do rękawa cukierniczego i wyciskam mus na galaretkę.
Należy pamiętać, aby nie dotknąć musem do boków foremki
(zostawić trochę miejsca między musem, a bokiem foremki).
Zalać
galaretką mus, odstawić do zastygnięcia.
bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń