środa, 2 stycznia 2019

Jajka sadzone z grzankami



Jajka sadzone z grzankami to sposób na zużycie czerstwego chleba, który niestety często trafia do kosza.

  • 100 g boczku wędzonego surowego,
  • 100 g pokrojonego czerstwego chleba*,
  • 2 – 3 łyżki masła,
  • 4 – 6 jajek,
  • szczypiorek,
  • sól,

Boczek pokroić w plasterki, a następnie w szersze paski. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. 


Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucić chleb. Chwilę przesmażyć, dodać masło. 


Smażyć, aż kostki chleba zrobią się rumiane – w środku będą miękkie).


Na grzankach z boczkiem posadzić jajka.
Smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne.


Ja, gdy białko od spodu się zetnie, odwracam jajka żółtkiem do spodu i zaraz zdejmuję. Dzięki temu żółtko jest idealnie płynne, a białko dobrze ścięte.


Przed podaniem posypać szczypiorkiem i solą.

*chleb pokroić w kromki grubości około 1 cm, odkroić skórkę, pokroić w kostkę o boku 1 cm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz