Jajka
sadzone z grzankami to sposób na zużycie czerstwego chleba, który
niestety często trafia do kosza.
- 100 g boczku wędzonego surowego,
- 100 g pokrojonego czerstwego chleba*,
- 2 – 3 łyżki masła,
- 4 – 6 jajek,
- szczypiorek,
- sól,
Boczek
pokroić w plasterki, a następnie w szersze paski. Wrzucić na
rozgrzaną patelnię.
Gdy wytopi się tłuszcz, wrzucić chleb.
Chwilę przesmażyć, dodać masło.
Smażyć, aż kostki chleba
zrobią się rumiane – w środku będą miękkie).
Na
grzankach z boczkiem posadzić jajka.
Smażyć pod przykryciem, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne.
Ja,
gdy białko od spodu się zetnie, odwracam jajka żółtkiem do spodu
i zaraz zdejmuję. Dzięki temu żółtko jest idealnie płynne, a
białko dobrze ścięte.
Przed
podaniem posypać szczypiorkiem i solą.
*chleb
pokroić w kromki grubości około 1 cm, odkroić skórkę, pokroić w
kostkę o boku 1 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz