Tosty
z serem żółtym
czyli serem podpuszczkowym dojrzewającym. Ja wykorzystałam ser
carski z Hajnówki, ale może być gruyer, emmentaler...
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- 250 g sera żółtego,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1 jajko,
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
- świeżo mielony pieprz,
- masło,
Blachę
do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
Kromki
chleba posmarować z obu stron masłem i ułożyć na blasze.
Ser
zetrzeć na tarce.
Jajko
rozbełtać.
Wymieszać
ser z winem i jajkiem.
Doprawić
do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Ułożyć
masę serową na chlebie.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekać
aż ser się zrumieni (około 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz