środa, 16 stycznia 2019

Pęczak z grzybami shimeji – pęczotto z shimeji



Pęczotto z grzybami shimeji, czyli „risotto” z kaszy jęczmiennej, pęczaku z azjatyckimi grzybami shimeji.
  • 200 g kaszy pęczak,
  • 150 g grzybów shimeji,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 1 chili,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • olej do smażenia,
  • ewentualnie 2 łyżki masła,
  • cukier,
  • sól,
  • natka pietruszki lub kolendra,

Kaszę opłukać.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Do garnka z grubym dnem wlać 2 - 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, poddusić dodając szczyptę soli i cukru.
Następnie wsypać kaszę, dodać czosnek i drobno pokrojone chili, przesmażyć.
Wlać wino, smażyć mieszając, aż płyn się wygotuje.
Następnie wlewać stopniowo ciepłą wodę (około 150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje dolać kolejną porcję wody.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (wino + woda).
Gotować około 25-30 minut, aż kasza będzie prawie miękka – lubię taką lekko na ząb, a nie rozgotowaną.
Gdy kasza będzie prawie gotowa, podsmażyć grzyby na oleju lub maśle.
Gdy kasza będzie gotowa dodać grzyby, wymieszać.


Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza