Pęczotto
z grzybami shimeji, czyli „risotto” z kaszy jęczmiennej,
pęczaku z azjatyckimi grzybami shimeji.
- 200 g kaszy pęczak,
- 150 g grzybów shimeji,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 50 ml sosu sojowego,
- 1 chili,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- pieprz świeżo zmielony,
- olej do smażenia,
- ewentualnie 2 łyżki masła,
- cukier,
- sól,
- natka pietruszki lub kolendra,
Kaszę
opłukać.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Do
garnka z grubym dnem wlać 2 - 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę,
poddusić dodając szczyptę soli i cukru.
Następnie
wsypać kaszę, dodać czosnek i drobno pokrojone chili, przesmażyć.
Wlać
wino, smażyć mieszając, aż płyn się wygotuje.
Następnie
wlewać stopniowo ciepłą wodę (około 150 ml za jednym razem) i
smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje dolać kolejną porcję wody.
Doprawić
do smaku solą i pieprzem.
Na
taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (wino +
woda).
Gotować
około 25-30 minut, aż kasza będzie prawie miękka – lubię taką
lekko na ząb, a nie rozgotowaną.
Gdy
kasza będzie prawie gotowa, podsmażyć grzyby na oleju lub maśle.
Gdy
kasza będzie gotowa dodać grzyby, wymieszać.
Przed
podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz