- ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki zimnej wody,
- sól,
- łyżeczka świeżych listków tymianku,
- farsz:
- 150 g sera żółtego twardego (gruyere, ementaler, gouda.),
- 4 jajka,
- 120 ml gęstej śmietany 18%,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- masło do wysmarowania formy,
- mąka do posypania przy wałkowaniu,
Ciasto:
wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko
zmiksować. Ciasto wyjąć na blat, szybko zagnieść. Rozwałkować,
lekko podsypując mąką, na placek o grubości około 0,5 cm i
troszkę większy od średnicy formy.
Formę
do pieczenia (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem.
Ciastem
wyłożyć formę, tak aby ciasto zachodziło na brzegi.
Ponakłuwać
ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190
stopni na około 10 minut.
Jajka
lekko ubić, dodać śmietanę, wymieszać.
Dodać
starty ser, większą szczyptę gałki muszkatołowej i sól.
Na
podpieczone ciasto wylać masę jajeczno - serową i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 20 -25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz