Fasolę
wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin,
najlepiej na noc.
Następnego
dnia fasolę ugotować (w wodzie, w której się moczyła), uważając aby jej nie rozgotować.
Pod
koniec gotowania dodać tymianek i lekko posolić.
Fasolkę
odcedzić. Płynu z gotowania nie wylewać.
Boczek
pokroić w plasterki, a następnie w kostkę.
Pieczarki
oczyścić. Jeżeli są małe zostawić w całości, jeżeli są
większe pokroić w plasterki.
Boczek
podsmażyć na suchej patelni.
Przełożyć
do fasoli.
Następnie,
na tej samej patelni podsmażyć pieczarki.
Gdy
się lekko zrumienią przełożyć do nich fasolę z boczkiem.
Dodać
przecier pomidorowy.
Doprawić
solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką.
Wlać
płyn z gotowania fasoli.
Zagotować.
W
razie potrzeby dolać trochę wody.
Przed
podaniem posypać natką pietruszki.
- 220 g fasoli białej drobnej,
- 100 g boczku wędzonego surowego,
- 250 g pieczarek,
- gałązka tymianku,
- 150 ml przecieru pomidorowego,
- sól,
- pieprz świeżo mielony,
- ostra papryka w proszku,
- słodka papryka w proszku,
- natka pietruszki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz