Krem
z gruszek z dodatkiem selera. Pyszna, delikatna zupa.
- 250 g selera,
- 1 kg gruszek,
- 1 ziemniak obiadowy,
- kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część,
- gałązka tymianku,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- dodatki:
- duża garść orzechów włoskich,
- 100 g sera z pleśnią niebieską,
- natka pietruszki,
- kilka kromek bagietki,
- masło,
Selera
obrać, pokroić, włożyć do garnka. Zalać 800 ml wody i gotować
pod przykryciem do miękkości.
Gruszki
obrać, pokroić na niewielkie kawałki usuwając gniazda nasienne.
Ziemniaka
obrać, pokroić.
Gruszki
i ziemniaka włożyć do garnka z selerem. Dodać skórkę cytrynową
i tymianek.
Gotować
do miękkości.
Zmiksować,
doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i solą.
Zagotować.
Przetrzeć
przez sito.
Wlać
wino i gotować kilka minut.
Orzechy
pokroić i podprażyć na suchej patelni.
Natkę
posiekać niezbyt drobno.
Przed
podaniem posypać zupę natką i orzechami.
Z
bagietki i sera przygotować grzanki, lub pokruszyć ser i posypać
nim zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz