czwartek, 17 stycznia 2019

Zupa - krem gruszkowo selerowy


Krem z gruszek z dodatkiem selera. Pyszna, delikatna zupa.

  • 250 g selera,
  • 1 kg gruszek,
  • 1 ziemniak obiadowy,
  • kawałek ( 1 cm x 3 cm) skórki cytryny – sama żółta część,
  • gałązka tymianku,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • dodatki:
  • duża garść orzechów włoskich,
  • 100 g sera z pleśnią niebieską,
  • natka pietruszki,
  • kilka kromek bagietki,
  • masło,

Selera obrać, pokroić, włożyć do garnka. Zalać 800 ml wody i gotować pod przykryciem do miękkości.
Gruszki obrać, pokroić na niewielkie kawałki usuwając gniazda nasienne.
Ziemniaka obrać, pokroić.
Gruszki i ziemniaka włożyć do garnka z selerem. Dodać skórkę cytrynową i tymianek.
Gotować do miękkości.
Zmiksować, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej i solą.
Zagotować.
Przetrzeć przez sito.
Wlać wino i gotować kilka minut.
Orzechy pokroić i podprażyć na suchej patelni.
Natkę posiekać niezbyt drobno.
Przed podaniem posypać zupę natką i orzechami.

Z bagietki i sera przygotować grzanki, lub pokruszyć ser i posypać nim zupę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz