wtorek, 22 stycznia 2019

Mus z szynki w galarecie





  • 200 g szynki gotowanej,
  • 1 mała cebula lub 2 szalotki,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 500 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego),
  • 10 g żelatyny,
  • sok z cytryny,
  • 1 białko do sklarowania bulionu,
  • do przybrania do wyboru:
  • jajka ugotowane na twardo,
  • groszek konserwowy,
  • marchewka gotowana,
  • kukurydza z puszki,

Jeżeli bulion nie jest klarowny, należy go sklarować – do zimnego bulionu dodać 2 łyżki soku z cytryny i wlać rozbełtane białko i mieszając zagotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę.
Żelatynę namoczyć w 8 łyżeczkach wody - wsypać żelatynę do miseczki, wlać trochę letniego bulionu, miseczkę wstawić do garnka z wodą i podgrzewać aż żelatyna się rozpuści.
Wlać żelatynę do gorącego bulionu, dokładnie wymieszać.

Szalotkę drobno pokroić, sparzyć.
Szalotkę i szynkę zemleć w maszynce do mięsa.
Masło utrzeć na pulchną masę, dalej ucierając dodać szynkę z szalotką.

Foremki do galaretki przepłukać zimną wodą.
Na dno formy wlać trochę galaretki, odstawić do ostudzenia.


Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć dekorację – u mnie plasterki jajka i groszek.


Zalać galaretką, na której po zastygnięciu ułożyć mus z szynki.
Ja wkładam mus do rękawa cukierniczego i wyciskam mus na galaretkę. Należy pamiętać, aby nie dotknąć musem do boków foremki (zostawić trochę miejsca między musem, a bokiem foremki).
Zalać galaretką mus, odstawić do zastygnięcia.




1 komentarz: