sobota, 8 listopada 2014

gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek


Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego.

Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków.
W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem. 


  • 2 szyje gęsie,
  • 1 żołądek z gęsi,
  • 1 wątroba z gęsi,
  • 2 łyżki przesianej tartej bułki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • na bulion:
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz czarny,
  • ząbek czosnku,
  • sól
  • 150 ml półwytrawnego białego wina,


Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry.


Szyje pozbawione skóry włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, przyprawy, zalać niewielką ilością wody i ugotować bulion.



Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć.
Żołądek sparzyć na sicie. Razem z wątróbką drobno pokroić.
Masło utrzeć z żółtkiem, ucierając dodać pokrojone podroby i rozgnieciony czosnek, sól, przepierz i zioła. Doprawić do smaku.
Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy.
Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu ( tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny.
Podawać z sosem z duszenia.




zastawa z





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz