niedziela, 2 listopada 2014

Wino do gęsi


Jesień za oknem, listopad w kalendarzu, imieniny Marcina już za chwilę. To oczywisty znak, że na naszych stołach zaczną królować dania z gęsiny. W trakcie degustacji Grand Prix Magazynu Wino, która odbyła się kilka dni temu, poprosiliśmy reprezentację winiarzy z Moraw, o polecenie mam kilku win, które według ich opinii będą pasowały do dań z gęsi.
Zwyczajowo do gęsiny podawało się wino młode, ledwie co zrobione, wino żywe, z wyższą kwasowością aby dobrze pasowało do tłustej gęsiny.
Dlatego i dziś młode wino, tzw. Svatomartinské jest wprowadzane na rynek 11 listopada i w tym dniu piecze się gęsi.
Tyle tradycja.
Po konsultacjach z winiarzami i po własnych doświadczeniach, do gęsiny proponujemy wina z wyższą kwasowością, wytrawne.
Z gęsiną dobrze skomponuje się Svatovavřínecké lub Modrý portugal - oba szczepy historycznie były podawane do dań z gęsi.
Svatovavřínecké jest winem z dość wysoką kwasowością.
Modry portugal jest szczepem, z którego często robi się młode wino.

 


Kolby, Modry portugal 2011Piękny rubinowy kolor. Dominują aromaty wiśni i czereśni. Aksamitne, delikatne, z długim owocowym finiszem. Wino jest niefiltrowane.*



Dva Duby Impera 2011. Bardzo dobry owocowy lekki nos. W ustach dominują maliny, jagody. Lekkie, świeże, z dobrą przyjemną kwasowością.

Z białych win proponujemy trochę nietradycyjnie :


Sauvignon 2012 - Cépage 
Wino w jasnozielonym kolorze, w aromacie przypomina agrest i zielone marynowane papryki. W smaku jest lekkie i świeże. 
 

Krásná Hora Sauvignon Blanc 2012 W nosie dominują aromaty kwiatów czarnego bzu i czarnej porzeczki. Usta pełne, w smaku charakterystyczna mineralność z Podvorova, karmelowe zakończenie.

Sauvignon może nie każdemu będzie do dań z gęsi odpowiadało, ale myślę, że wyrazisty smak gęsiny, wymaga wyrazistego wina z wyższą kwasowością, o wyższej zawartości alkoholu.
Na pewno warto spróbować.

Wina dostępne na stronie http://www.winozmoraw.pl
Proponujemy również inne wina do gęsi "Gęś kocha wino".
Zapraszam na dania z gęsi.  

*Filtracja – proces oddzielenia od wina elementów stałych (osadu), które są pozostałością po procesie fermentacji i dojrzewania. Odbywa się przed butelkowaniem w celu dostarczenia klarownego i oczyszczonego produktu na rynek. Wielu najlepszych producentów i znawców wina uważa, że proces filtrowania może pozbawić trunek części aromatów. Dlatego też, na rynku można znaleźć butelki wyraźnie oznaczone jako wina niefiltrowane. W rzeczywistości jednak, użycie właściwych metod w trakcie filtracji oczyszcza wino nie usuwając przy tym żadnych walorów smakowych czy zapachowych.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza