czwartek, 6 listopada 2014

Kaczka duszona w czerwonej kapuście z jabłkami


  • kaczka,  
  • 2 listki laurowe,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • kapusta czerwona – około 1 kg,
  • 800 g jabłek – ja użyłam antonówki,
  • garść świeżego tymianku,
  • 100 ml miodu pitnego,
  • 1 łyżka miodu gryczanego,
  • sól,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier,
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem.
Odciąć kuperek – zawsze go odcinam i wyrzucam.
Odciąć końcówki skrzydełek, szyję. 


Kaczkę podzielić na 4-6 części- zależy od wielkości kaczki. 


Ja wycięłam kręgosłup i mostek. Wyciąć tłuszcz.
Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Osolić, wymieszać z solą, odstawić.
Na patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka.
Na patelni ułożyć kawałki kaczki, skórą do dołu i powoli smażyć wytapiając tłuszcz.
Do garnka z kośćmi wlać 500 ml gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Gotować około 30 minut pod przykryciem, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody.
Kości i przyprawy wyjąć z garnka. Do płynu – powinno być około 200 ml, włożyć odciśniętą kapustę i wlać około 60 ml tłuszczu wytopionego podczas smażenia kaczki.
Gotować około 10 minut. Włożyć podsmażoną kaczkę i dusić razem 15 minut.
Jabłka obrać, podzielić na ósemki, wyjąć gniazda nasienne, lekko podsmażyć na tłuszczu wytopionym podczas smażenia kaczki.
Jabłka przełożyć do kapusty, dodać tymianek. Dusić 15 minut, wlać miód pitny, sok z cytryny. Wymieszać. Dodać miód i doprawić solą i cukrem.








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza