- 800 g obranych ziemniaków mączystych,
- 2 jajka,
- 3-4 łyżki zmielonej macy,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 1 cebula,
- 1,5 łyżeczki soli
Ziemniaki
zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć.
Lekko
odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę
a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Cebulę
zetrzeć na tarce.
Do
ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól.
Dokładnie
wyrobić.
Uformować
około 20 kulek -knedli.
Wkładać
do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut.
Podawać
jako dodatek do mięs i zup.
Ja
podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem.
zastawa z
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza