wtorek, 18 listopada 2014

Pierogi z ogononami wołowymi




  • Ciasto na pierogi z żółtkami
  • 600 g mąki pszennej „00” *,
  • 10 żółtek,
  • 40 ml oleju,
  • 2 łyżeczki od kawy soli,
  • ciepła woda – około 160 ml,
  • nadzienie:
  • 2 kg ogonów wołowych,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 cebule,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 owoce jałowca,
  • gałązka rozmarynu,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • 4 jagody ziela angielskiego,
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta.
Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm.
Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej.
Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
Cebule obrać, przekroić na ćwiartki.
W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Około 3 godzin.
Mięso wyjąć a sos przecedzić.
Mięso „obrać” z kości, pokroić, wymieszać z sosem i odstawić do ostygnięcia.


Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. 


Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam pieroga.
Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut.


*Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu

zastawa z

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza