niedziela, 23 listopada 2014

Ragout z jelenia po niemiecku



    • 1 kg mięsa z jelenia na gulasz,
    • 200 g cebuli,
    • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
    • 300 ml powideł śliwkowych,
    • sól,
    • pieprz,
    • 6 goździków,
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
    • sok z cytryny,
    • miód wielokwiatowy,
    • tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi,

    Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm).
    W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso i cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon, sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody.
    Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować.

    Brak komentarzy:

    Publikowanie komentarza