czwartek, 20 listopada 2014

Zuppa di cozze – zupa z małży


Cozza – omułek jadalny.
Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu.
Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek.

Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą.
Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Smażyć pora i czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony.
Dodać szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino, zagotować, gotować 2 minuty.
Dodać pomidory i wlać 250 ml wody.
Gotować pod przykryciem 20 minut.




Do garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut, potrząsając garnkiem w trakcie gotowania.
Zamknięte muszle wyrzucić.
1/2 małży wyjąć i wydobyć z nich mięso.
Wrzucić je do zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem.
Podawać z grzankami z bagietki.




  • 1 kg małży – muli,
  • 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 40 g masła,
  • biała część z 1 pora,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta szafranu,
  • natka kolendry lub pietruszki,
  • 150 ml białego półwytrawnego wina,
  • sól,
  • pieprz,

* pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon, a w sklepach szklarniowe tylko...



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz