środa, 12 listopada 2014

Knedle ziemniaczane - knaidlach

  • 800 g obranych ziemniaków mączystych,
  • 2 jajka,
  • 3-4 łyżki zmielonej macy,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • 1,5 łyżeczki soli
Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć.
Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Cebulę zetrzeć na tarce.
Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól.
Dokładnie wyrobić.
Uformować około 20 kulek -knedli.
Wkładać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 20 minut.
Podawać jako dodatek do mięs i zup.
Ja podałam z gulaszem z gęsich żołądków – z gęsim pipkiem.



zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz