niedziela, 16 listopada 2014

Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości.


17 listopada w Lidlu pojawi kolejna już kolekcja win francuskich. Francuska bo tak wychodzi z badań preferencji konsumenckich.


Mieliśmy okazję zdegustować – w idealnych warunkach, 35 win z czego 24 to wina czerwone. Rozpiętość cenowa jak zwykle duża, od 14,99 zł do 149,99zł. Wina bardzo różnorodne tak cenowo jak i w swoim charakterze, choć przeważają czerwone Bordeaux.


O winach jak zwykle opowiadał sommelier Lidla Michał Jancik.


Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac, gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić zakupy.
Na pierwszy ogień poszły dwa wina musujące, oba produkowane metodą tradycyjną – szampańską. 

 
Cremant d’Alsace Brut „Weiber” Blanc de blanc (29,99zł) 

i Cremant d’Alsace Brut Rose (29,99 zł). W pierwszym dominują aromaty tostowe, jabłkowe i kwiatowe, drugi jest nieco łagodniejszy z dominującymi aromatami czerwonych leśnych owoców. Dobra propozycja na święta i nowy rok.
Wielu osobom będzie smakował Gewurztraminer „Weiber” Alsace 2012 (29,99 zł ) półwytrawny, typowy i przewidywalny. Pachnie kwiatami, owocami południowymi. Dobra kwasowość z przyjemnym długim finiszem.
Przechodząc do win czerwonych.
Uroczyste świąteczne dni są dobrym pretekstem do spróbowania win z nieco wyższej półki cenowej, niż ulubiona (według badań) do trzech dych.
W tej kategorii cenowej znajdziemy w ofercie Lidla kilka ciekawych propozycji.
Château La Rose Perriere Lussac Saint-Emilion (49,99 zł) Dominują tu aromaty dojrzałych wiśni, suszonych śliwek oraz aromaty ziemi i dymu. Przyjemna kwasowość. Dekantować przed podaniem. Będzie doskonałe do dań z wieprzowiny lub jagnięciny.


Château de Carillon Fronsac 2009 (39,99 zł) typowe, bardzo smaczne Bordeaux. Pięknie pachnie i dobrze smakuje. I ta cena. Dekantować przed podaniem.
Château Colombier-Monpeloup Pauillac 2008 (59,99 zł) na początku dominują nuty stajenne, ustępujące z czasem aromatom wiśni, czarnej porzeczki i ciemnej gorzkiej czekolady. Taniny ładnie wtopione. Dorze zbalansowane. Dekantować przed podaniem.
Dobrze będzie smakować w towarzystwie dań z wieprzowiny, wołowiny oraz z serami.
Château Andron Blanquet Saint-Estephe 2008 (59,99 zł) Kolejne typowe Bordeaux.
Dominują aromaty czarnej porzeczki, dojrzałej wiśni, ciemnej czekolady, suszonych śliwek.
Poważne wino” podawać do dań z wołowiny a nawet z dziczyzny.
Vieux Château Bourgneuf Pomerol 2007 (99 zł). Drogie ale po prostu pyszne. Michał Jancik poleca to wino do kaczki i ma absolutną racje. Wino dobrze zrównoważone.


Pachnie ziemią, lasem, kamienistą ziemią. W ustach dominują aromaty wiśni, suszonych moreli, czerwonych porzeczek. Garbniki są miękkie i aksamitne. Wino mocno skoncentrowane.



Clos Jacquemeau Saint-Emilion Grand Cru 2004 (59,90 zł). Jest to kupaż cabernet sauvignon i merlot. Dominują w nim aromaty dojrzałych wiśni, czereśni, śliwek i czarnej porzeczki. Długi przyjemny finisz i ładnie zaokrąglone taniny.


Wino polecane do dostępnej w ofercie Deluxe szynki Bresaola della Valtellina ChOG (Chronione Oznaczenie Geograficzne) 


Najwcześniejsze zapisy dotyczące jej produkcji pochodzą z XV wieku.
Mięso wołowe jest solone (sól i przyprawy) i pozostawiane na okres około 20 dni (w zależności od pory roku oraz wielkości), w międzyczasie kilkakrotnie obracane. Następnie jest myte i suszone w specjalnych komorach przez okres 2 – 4 miesięcy. Produkcja odbywa się wyłącznie we włoskiej prowincji Sondrio. Można ją jeść jako przekąskę lub dodawać do prostych dań z makaronem.

Eclats de Bulles Muscat-Sauvignon Pays d’Oc (16,99 zł) półsłodkie ale świeże i dzięki sporej kwasowości bardzo przyjemne. Dominują aromaty owocowe, moreli, owoców południowych. Lekkie. 


Polecane do foie gras lub do deserów.


Na koniec wino słodkie Chateau Guiraud Sauternes 2004 (149,00 zł) Appellation d’Origine Contrôlée, 1-er Cru Classé. Po nalaniu do kieliszka widzimy wino w kolorze złota, gęste, oleiste skoncentrowane. Uderzają nas intensywne aromaty pomarańczy, moreli, rodzynek, karmelu, suszonych fig, wanilii – eksplozja zapachów. W ustach słodkie, ale dzięki dobrej kwasowości nie męczące. Długie, dobrze zrównoważone. PYSZNE i warte swojej ceny- zdecydowana okazja. My próbowaliśmy je z serami ale będzie idealne również do deserów lub pite niespiesznie samo. Idealne na świąteczny prezent. Podawać schłodzone do temperatury 10-12°C. 
 

Degustowaliśmy na zaproszenie Lidl 



fot. materiały prasowe Lidl i królestwo garów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz