środa, 19 listopada 2014

Sałatka ziemniaczana z jabłkiem i groszkiem


  • 500 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (u mnie Anuschka typ A*),
  • 400 g twardych jabłek,
  • puszka groszku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • musztarda


Ziemniaki i jabłka pokroić w kostkę o boku około 0,5 cm.
Włożyć do miski, dodać groszek, majonez i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku musztardą.
Do sałatki użyłam ziemniaków typu sałatkowego, dzięki czemu kostka pozostała kostką do końca :)


Sałatkę można podać z ikrą ryb.
* Typy kulinarne
- A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
-
C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz