poniedziałek, 6 lipca 2015

Bób w strączkach

Wszyscy znamy, większość z nas go lubi – bób. Bób warzywo strączkowe, ale my kupujemy tylko nasiona. Najlepiej gdy są jasnozielone, niewielkie – taki bób jest najlepszy :)
Mało kto wie, że strączki bobu są jadalne i nawet bardzo smaczne. Jedyny warunek – muszą być młode, nieduże a nasiona dopiero co wykształcone, niewielkie.
  • Bób,
  • sól,
  • cukier,
  • woda,
  • 40 g masła,
  • 20 g bułki tartej,
Bób umyć, obciąć końce i pozbyć się łyka. Ugotować w osolonej (około 1 łyżka soli na kilogram bobu) i ocukrzonej (1 łyżeczka cukru na kilogram bobu) wodzie. Odcedzić.
Na patelni lekko zrumienić bułkę tartą, dodać masło, wymieszać. Gdy masło się rozpuści zasmażka jest gotowa.
Bób polać zasmażką. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych dań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz