niedziela, 29 czerwca 2014

Bób


Bób jest jednym z najstarszych znanych warzyw. 
Znany, można powiedzieć od zawsze. Już w epoce kamienia łupanego znajdował się w menu. Znaleziony  w grobowcach egipskich z około 2400 r.p.n.e. Mieszkańcy Troi też się nim zajadali.
Bób zawiera sporo (25,5%) białka oraz witaminy B.

  • bób,
  • sól,
  • woda

Bób wrzucić do wrzącej wody, dodać sól - około 1 łyżki soli na kilogram bobu.
Gotować do wymaganej miękkości, około 15 - 20 minut. Jedni wolą bób lekko twardy inni znowu rozgotowany.

Bób ugotowany można używać do różnych dań, np:
tagliatelle z bobem, polędwiczka wieprzowa z puree z bobu, gołąbki z warzywami....


 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz