poniedziałek, 29 lutego 2016

Bigosik z kaczki



Bigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.”
Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 roku.
Ponieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki.
  • 4 nogi kaczki,
  • 3 goździki,
  • kilka nasion kolendry,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • 100 g szalotki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jabłko (około 200 g),
  • 800 ml kwasu chlebowego,
  • miód spadziowy,
  • ocet jabłkowy,
  • 2 kromki chleba razowego,

Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz.
Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości nie wyrzucać.
Goździki i kolendrę zemleć. Oprószyć mięso pieprzem, goździkami i kolendrą.
Szalotki obrać, każdą pokroić na 4 – 6 kawałków.
Czosnek posiekać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Gdy wytopimy tłuszcz, pozostałości skóry wyjąć i wyrzucić.
Do garnka z tłuszczem wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Wyjąc i trzymać w cieple.
Włożyć kości i obsmażyć. Następnie dodać szalotkę i czosnek. Przesmażyć.
Dodać jabłko, przesmażyć.
Wlać 500 ml kwasu chlebowego, posolić i gotować około 15 minut. Dodać mięso i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem około 40 minut – aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć kości, wlać ocet (4 łyżki), dodać miód ( około łyżeczki do kawy ) i pokruszony chleb, gotować około 10 minut.
Podałam ze świeżą bagietką korzenną i jabłkami karmelizowanymi w brązowym cukrze i kwasie chlebowym.


 zastawa z 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz