niedziela, 6 stycznia 2019

Ciasto orzechowe z marmoladą


Ciasto orzechowe z marmoladą/konfiturą – lekki orzechowy biszkopt nasączony lekko kwaskową marmoladą. Ja użyłam przetarte i zagęszczone mirabelki z nalewki, czyli zużyłam tak zwane odpady ;)
Jeżeli mamy inne owoce z nalewki: maliny, porzeczki... też można je wykorzystać.


  • ciasto:
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek ciepłej wody,
  • 175 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 150 g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • masło do smarowania formy
  • bułka tarta do formy,
  • esencja waniliowa,
  • do przełożenia:
  • 200 ml kwaskowej marmolady (u mnie z mirabelek z nalewki),
  • polewa:
  • 50 ml śmietany 30%,
  • 200 g czekolady deserowej,

Orzechy zmiksować lub zetrzeć na tarce (lepsze będą starte na tarce – ścieram w robocie).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i starymi orzechami.
Żółtka ubić z ciepłą wodą, następnie dodać cukier i ubijać aż otrzymamy kogel mogel. Pod koniec ubijania dodać, łyżeczkę od kawy esencji waniliowej (zamiast esencji można użyć cukier waniliowy, który nalerzy dodać razem z cukrem pudrem)
Białka ubić na sztywną pianę.
Na żóltka wsypać mąkę z orzechami, delikatnie wymieszać.
Nastepnie wyłożyć ubite białka i deliaktnie, ale dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremek wysmarownych masłem i wysypanych bułką tartą, lub wyłożonych papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 26 cm lub dwie keksówki długości 25 cm).
Wsatwić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 - 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Dolny blat ciasta i spodnią część górnego blatu posmarować gorącą marmoladą, chwilę odczekać i skleić obie części.
Gorąca marmolada nasączy i częściowo wsiąknie w ciasto.
Następnie ściąć skórkę z wierzchu i posmarować gorącą marmoladą.
Odstawić do zastygnięcia.
Pokruszoną czekoladę włożyć do miseczki, wlać śmietanę i podgrzewać nad garnkiem z wrzącą wodą do rozpuszczenia czekolady.
Masę wymieszać i lekko przestudzoną polać ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz