piątek, 25 stycznia 2019

Fasola z pieczarkami duszona



  • 220 g fasoli białej drobnej,
  • 100 g boczku wędzonego surowego,
  • 250 g pieczarek,
  • gałązka tymianku,
  • 150 ml przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz świeżo mielony,
  • ostra papryka w proszku,
  • słodka papryka w proszku,
  • natka pietruszki,
Fasolę wsypać do garnka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
Następnego dnia fasolę ugotować (w wodzie, w której się moczyła), uważając aby jej nie rozgotować.
Pod koniec gotowania dodać tymianek i lekko posolić.
Fasolkę odcedzić. Płynu z gotowania nie wylewać.
Boczek pokroić w plasterki, a następnie w kostkę.
Pieczarki oczyścić. Jeżeli są małe zostawić w całości, jeżeli są większe pokroić w plasterki.
Boczek podsmażyć na suchej patelni.
Przełożyć do fasoli.
Następnie, na tej samej patelni podsmażyć pieczarki.
Gdy się lekko zrumienią przełożyć do nich fasolę z boczkiem.
Dodać przecier pomidorowy.
Doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką.
Wlać płyn z gotowania fasoli.
Zagotować.
W razie potrzeby dolać trochę wody.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.


zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz