czwartek, 10 stycznia 2019

Flaki, flaczki drobiowe




Flaczki drobiowe, flaki z kurczaka to pomysł z czasów PRLu na wykorzystanie kurczaka, który był łatwo dostępny. Tworzono, komponowano różne dania z kurczakiem, jednym z takich dań były właśnie flaczki z kurczaka.

Proste, smaczne danie. Tylko pamiętajmy, że to mają być flaczki a nie paprykarz, więc paprykę dodaje się tu w niewielkiej ilości.
Istotnymi tutaj przyprawami są majeranek, imbir i gałka muszkatołowa.

  • Kurczak,
  • 1-2 listki laurowe,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 3 – 4 ziarna ziela angielskiego,
  • cebula,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 małe marchewki*,
  • 1- 2 pietruszki,
  • seler,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki oleju lub masła,
  • szczypta czerwonej papryki słodkiej,
  • szczypta ostrej papryki,
  • łyżka majeranku,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielonego,

Kurczaka podzielić na cztery części, włożyć do garnka, dodać przyprawy (pieprz ziarnisty, listek laurowy, ziele angielskie, tymianek), cebulę i łyżeczkę soli. Zalać wodą, tak aby przykryła kurczaka (około 2 litry wody).
Gotować aż kurczak będzie miękki.
Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w julienne (cienkie zapałki).
Kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przecedzić.
Kurczaka pokroić w wąskie paski – kroimy wzdłuż włókien!!!
Ja nie kroję tylko rozrywam.
Wywar doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego połowę warzyw. Resztę warzyw wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mąkę i przesmażyć. Wlać niecałą szklankę wody i chwilę dusić.
Przełożyć duszone warzywa do wywaru, dodać kurczaka i zagotować.
Wsypać obie papryki, majeranek, imbir, świeżo startą gałkę muszkatołową. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.


*pietruszki czy selera ma być więcej niż marchewki



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz