wtorek, 8 stycznia 2019

Placek serowy


  • ciasto:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • sól,
  • łyżeczka świeżych listków tymianku,
  • farsz:
  • 150 g sera żółtego twardego (gruyere, ementaler, gouda.),
  • 4 jajka,
  • 120 ml gęstej śmietany 18%,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło do wysmarowania formy,
  • mąka do posypania przy wałkowaniu,


Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat, szybko zagnieść. Rozwałkować, lekko podsypując mąką, na placek o grubości około 0,5 cm i troszkę większy od średnicy formy.
Formę do pieczenia (o średnicy 26 cm) wysmarować masłem.
Ciastem wyłożyć formę, tak aby ciasto zachodziło na brzegi.


Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni na około 10 minut.
Jajka lekko ubić, dodać śmietanę, wymieszać.
Dodać starty ser, większą szczyptę gałki muszkatołowej i sól.


Na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno - serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 20 -25 minut.


Można jeść na ciepło i na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz