sobota, 26 stycznia 2019

Tosty / grzanki z rokpolem




Do przygotowania grzanek użyłam rokpolu, ale można użyć każdego innego sera z niebieską pleśnią.

  • 4 kromki chleba tostowego,
  • 100 g sera z pleśnią,
  • 80 g miękkiego masła,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • świeżo mielony pieprz,
  • masło do smarowania chleba,
  • pietruszka,

Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
Kromki chleba posmarować z obu stron masłem i ułożyć na blasze.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać, aż pieczywo się zrumieni.
Orzechy włoskie posiekać.
Ser rozdrobnić, utrzeć na gładką masę z masłem.
Dodać orzechy.
Doprawić do smaku pieprzem.
Masę ułożyć na podpieczonych tostach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 5 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.



2 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie. Uwielbiam rokpol i dodałabym pod niego jeszcze cieniutkie plasterki pieczarek, ale ja je ostatnio wszędzie upycham ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) pieczarki spokojnie można by tam jeszcze upchać :)

      Usuń