niedziela, 13 stycznia 2019

Tosty z serem i winem




Tosty z serem żółtym czyli serem podpuszczkowym dojrzewającym. Ja wykorzystałam ser carski z Hajnówki, ale może być gruyer, emmentaler...

  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • 250 g sera żółtego,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 jajko,
  • świeżo zmielona gałka muszkatołowa,
  • świeżo mielony pieprz,
  • masło,

Blachę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia.
Kromki chleba posmarować z obu stron masłem i ułożyć na blasze.
Ser zetrzeć na tarce.
Jajko rozbełtać.
Wymieszać ser z winem i jajkiem.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową i pieprzem.
Ułożyć masę serową na chlebie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekać aż ser się zrumieni (około 20 minut).


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz