sobota, 27 września 2014

Ciasto drożdżowe z figami


Ciasto drożdżowe z figami, ze świeżymi figami. 

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1/4 l mleka,
  • 50 g drożdży,
  • 60 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 3 żółtka,
  • sól,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • mąka do podsypywania,
  • nadzienie:
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 100 g migdałów,
  • ekstrakt waniliowy,
  • 7-8 fig
  • 1 białko,
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gramów mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę podgrzanego mleka, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: migdały zmiksować (nie obierać). Figi pokroić w plasterki.
Żółtka utrzeć na kogel-mogel. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Dodać zmiksowane migdały, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować go na prostokąt o grubości około 0,5 cm.


Ciasto posmarować nadzieniem, zostawiając wolne około 3 cm z dłuższego brzegu.
Na nadzieniu układać figi.
Zwinąć ciasto w rulon, wzdłuż dłuższego brzegu.
Ciasto włożyć do tortownicy, zwijając je w „ślimaka”.


Ciasto ponacinać nożyczkami.
Posmarować rozmąconym białkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

10 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie. Kocham ciasto drożdżowe i kocham figi. To jak, mogę wpaść? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) już po cieście niestety :( nawet okruszek nie został....

      Usuń
  2. Jak pięknie wygląda :) Ja wczoraj przygotowałam tartę z figami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, takie to dopiero musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W składnikacha na ciasto nie ma mąki? Jest tylko nowa o mące do podsypywania. Ile powinno jej być?
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  5. A jakiej wielkości tortownica?

    OdpowiedzUsuń