poniedziałek, 13 lipca 2015

Królik duszony z wędzoną papryką


Królik duszony z wędzoną papryką.
Królika umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w wędzonej papryce . Odstawić na 2 godziny.
W garnku z grubym dnem obsmażyć na maśle na rumiano z każdej strony.
Wlać wino, dodać obrane ząbki czosnku, łyżeczkę miodu i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Pod koniec duszenia płynu powinno być niewiele, więc nie dolewajmy za dużo wody.
Gotowe mięso przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Garnek z sosem zdjąć z ognia, dodać czekoladę i wymieszać. Nie gotować z czekoladą.
Podałam z groszkiem i karmelizowaną marchewką.



  • 1 królik,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 500 ml białego półwytrawnego wina,
  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 kostki czekolady deserowej,
  • masło do smażenia




zastawa z

2 komentarze:

  1. Karmelizowana marchew jaka ładna, mała :). Dzięki - na Twoim blogu można znaleźć naprawdę dobre przepisy, niespotykane nigdzie indziej no i te fantastyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielkie dzięki za miłe słowa :) zapraszam częściej i serdecznie pozdrawiam

      Usuń