poniedziałek, 24 listopada 2014

pyr na salonach


Jakiś czas temu, na zaproszenie firmy Europlant* brałam udział w spotkaniu promocyjnym ziemniaka!
Po spotkaniu w siedzibie firmy Europlant, kolacji w Pałacu w Nosowie oraz warsztatach z Arturem Morozem pojechaliśmy do Mielna, gdzie w restauracji Dune zostaliśmy przyjęci ziemniaczaną kolacją. 


Gotował dla nas Szef kuchni Rafał Lorenc.
Podanych zostało 6 dań, w tym 5 z ziemniakiem w roli, jeżeli nie głównej, to dość ważnej.


Przystawka I: chipsy ziemniaczane, domowe frytki, cesar.
Frytki zostały przygotowane z ziemniaków Jelly B*, chipsy z ziemniaków Vineta AB*


Przystawka II: rosti, łosoś, kwaśna śmietana. Rosti - szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków – przygotowane z ziemniaków Belana A*.


Przystawka III: ziemniaczane gratin, tymianek, grana padano, rukola, suszony pomidor. Gratin – zapiekanka – została przygotowana z ziemniaków Bellarosa B*.



Zupa: puszysty krem ziemniaczany, czosnek, trufla, cytryna, bekon.
Krem z ziemniaków Jelly B*.



Danie główne: polędwiczka wieprzowa, suflet ziemniaczany, dijon, miód, puree z selera i orzechów włoskich, warzywa sous vide, kurki. Suflet ziemniaczany z ziemniaków Vineta AB*.



Deser: parfait orzechowe. Tu ziemniaków nie było :) 


Po kolacji spacer brzegiem morza, który niestety przewał deszcz :(, 


nocleg w bardzo eleganckich apartamentach Dune, 


spacer brzegiem morza..., 


śniadanie i... niestety powrót do domu.

*Rozróżniamy typy ziemniaków:
-
A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla
-
B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
-
C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
-
D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne

 
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz