poniedziałek, 10 listopada 2014

Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki



Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego.
Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków.
Leopold Kozłowski - ostatni żyjący przedstawiciel autentycznych przedwojennych klezmerów w Polsce, zwany ostatnim klezmerem Galicji, uważa, że jednak gęsie pipki to galicyjsko – krakowski gulasz z żołądków.
W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem.

  • 5 szyjek gęsich,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 100 g cebuli,
  • 3 jajka,
  • tłuszcz z gęsi,
  • sól,
  • pieprz,
  • cząber (majeranek, tymianek)


Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry.
Na mięsie z szyjek można ugotować bulion.
Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć.
Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć.
Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na wytopionym gęsim tłuszczu.
Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Farszem wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron.
Obsmażyć na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Co jakiś czas polewać wytworzonym sosem.


Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego.
Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków.
Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej.
W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją, natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest to gulasz z gęsich żołądków.
W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem. 
 

zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz