środa, 11 maja 2016

Chłodnik z zielonych szparagów




  • 500 g zielonych szparagów,
  • sól,
  • cukier,
  • śmietana jogurtowa 10%,
  •  
  • 6 jajek przepiórczych,
  • ocet jabłkowy,
  •  
  • 3 łyżki twarogu solankowego wędzonego
Szparagi umyć, pokroić w nieduże kawałki (odłożyć dwie główki szparagów) zalać wrzącą wodą (wody powinno być 1 cm ponad szparagi), ugotować do miękkości.
Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Doprawić solą i cukrem do smaku.
Odstawić do ostudzenia.
Wymieszać z 3-5 łyżkami śmietany.
W garnku zagotować wodę, lekko osolić, dodać ocet jabłkowy. Jajka wybijać pojedynczo do miseczki. Gdy woda się gotuje, „zakręcić” ją łyżką. W powstały wir, wlać ostrożnie jajko z miseczki. (Gdy wlewa się jajko w wir, wówczas białko ładnie ukształtuje się wokół żółtka. Woda nie może "bulgotać")
Gotować 2-3 minuty, ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową na talerz. Jajka można przygotować wcześniej, ale wówczas należy je przełożyć do zimnej wody, aby nie wyschły.
Pozostałe główki szparagów posiekać.
Na dnie talerza ułożyć jajka, posypać posiekanymi szparagami, wlać zupę.


Ja dodałam twaróg solankowy wędzony – 1 łyżka sera na porcję (otrzymałam 3 porcje chłodnika).


zastawa z

Maj to czas kiedy szparagowe szaleństwo dominuje na stołach naszych zachodnich sąsiadów, dla których szparagi to symbol wiosny i prawdziwie narodowa potrawa. Przy wyborze wina do potraw nałatwiej kierować się geografią, zatem do szparagów powinny pasować idealnie wina niemieckie. Czerwone wina ze szparagami łączą się średnio, a nierzadko wręcz bardzo źle, eksponując nuty goryczy, metaliczność i inne nieprzyjemne smaki.


Zatem postawmy na wina białe, o rześkim charakterze, z delikatnym cukrem resztkowym. Świetnie sprawdzą się wina z odmiany sylvaner, rieslingi oraz mieszanki. Dziś polecam wino Binz+Bratt Francona do ravioli ze szparagami. To mieszanka kilku szczepów winorośli, w której odnajdziemy aromaty białych owoców, lekko kwiatową nutę oraz delikatną ziołowość w tle. Wino ma odrobinę cukru resztkowego, który świetnie łączy się ze smakiem twarogu wędzonego, lekki charakter i delikatne aromaty pozwalają podkreślić, a nie zdominować smak samych szparagów.
Łukasz Bogumił,
Sommelier

Binz+Bratt Francona
Do nabycia w sieci sklepów Winestory za 49 zł/but.
www.winestory.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz