sobota, 28 maja 2016

Jajecznica na boczku, ze szparagami

  • 100 g boczku wędzonego surowego,
  • pęczek białych szparagów,
  • 5 jajek,
  • masło,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • cukier
Szparagi umyć, obrać, odłamać końce. Włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody. Gotować około 3-4 minut – mają być al dente.
Wyjąć i pokroić w kawałki długości około 2 cm.
Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
Rozbełtać białka, wymieszać ze szparagami.
Boczek pokroić w plasterki a następnie w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać boczek i smażyć aż się zrumieni.
Na patelnię wylać białka ze szparagami, mieszać. Gdy białko lekko się zetnie dodać rozbełtane żółtka.

Lekko zamieszać.


zastawa z 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz