sobota, 14 maja 2016

Kotlety ryżowe z grzybami


  • 200 g ryżu basmati,
  • 25 g grzybów suszonych,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 100 ml mocnego bulionu,
  • cukier,
  • masło,
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Grzyby umyć, zalać zimną wodą i ugotować. Wyjąć (wywaru z gotowania nie wylewać) pokroić.
Wymieszać z ryżem, jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
Podstawę kotletów już mamy. Teraz trzeba się zastanowić jak je chcemy usmażyć.


Ja preferuję zawinięcie ryżu w otrzewną. 
 

Możne je również panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej, 


lub smażyć bez panierki, ale wówczas ryż powinniśmy trochę rozgotować.

Sos: cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać wywar z gotowania grzybów oraz bulion. Dusić aż cebula będzie miękka. A sos gęsty. Doprawić do smaku solą. Pieprzem i cukrem.
Następnie dodać 3 łyżki zimnego masła i mieszać aż masło się rozpuści.
Zdjąć sos z ognia. 


 zastawa z 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz