wtorek, 3 maja 2016

Krem z botwinki


Sezon na botwinkę się zaczął i niemal pół Polski zajada się botwinką. Ale są też tacy, którzy nie lubią pływających farfocli w zupie, chętnie by zjedli ale bez liści.
Dlatego proponuję krem z botwinki. Smak ten sam a farfocli brak :)
  • 2 pęczki botwinki,
  • 1 ziemniak,
  • 300 ml bulionu,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • śmietana
Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzącej wody. Parę minut gotować, wlać sok z 1/2 cytryny, dodać obranego, pokrojonego ziemniaka i gotować, aż ziemniak będzie miękki.
Całość zmiksować, wlać bulion i gotować do pożądanej gęstości.
Doprawić do smaku cukrem i solą.
Dodać śmietanę.
Podałam z jakiem w koszulce (poszetowym), ale może być jajko ugotowane na twardo.


 zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz