poniedziałek, 9 maja 2016

Mozzarella smażona


Bardzo prosta przekąska, idealny dodatek do piwa, wina...
przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Przygotowuje się ją na bieżąco, gdyż najlepsza jest ciepła.
  • Kulki mozzarelli,
  • jajka (na 300 g kulek mozzarelli 1 jajko)
  • bułka tarta,
  • olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy),
  • mąka do oprószenia
Kulki mozzarelli odsączyć, oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażyć w głębokim tłuszczu około minuty.
Wyjmować na ręcznik papierowy.
Do rozbełtanego jajka można dodać paprykę ostrą, wędzoną, drobno posiekane zioła. 


Tak przygotowaną mozzarellę można użyć do sałatki.
zastawa z



1 komentarz: