czwartek, 26 maja 2016

Omlet ze szparagami zielonymi


  • 10-12 zielonych szparagów,
  • 6 plasterków boczku wędzonego surowego,
  • 5 jajek,
  • masło/oliwa

Szparagi umyć, odłamać końcówki,
Połowę szparagów zawinąć w boczek.
Patelnię posmarować tłuszczem, ułożyć na niej szparagi w boczku i smażyć, aż boczek się przyrumieni ze wszystkich stron. Dodać pozostałe szparagi. 



Smażyć aż się przyrumienią z jednej strony, odwrócić i wlać roztrzepane jajka. Przykryć pokrywką.
Gdy jajka z wierzchu się lekko zetną, zsunąć omleta na duży płaski talerz. Patelnię posmarować tłuszczem. Omlet przerzuć na patelnię wierzchem do dołu.



Smażyć chwilę (około pół minuty), zsunąć omlet na talerz.
Podawać.



To zielone przybranie to wierzchołki krzaczorów szparagów.




zastawa z 

2 komentarze: