piątek, 27 maja 2016

Ptysie ze szparagami



  • nadzienie:
  • 400 g zielonych szparagów,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 100 pstrąga łososiowego lub łososia wędzonego,

  • ciasto:
  • 125 ml wody,
  • 40 g masła,
  • sól,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 2 - 3 jajka,

Ciasto: wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto nie może być rzadkie, dlatego podczas dodawania jajek trzeba uważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 2 średnie jajka.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości dużego orzecha laskowego. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 10-15 minut.
Upieczone ptysie odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie: szparagi umyć, pokroić na mniejsze kawałki, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut, aż szparagi będą miękkie.
Przełożyć do miski, zmiksować, przetrzeć przez sito. Odstawić do ostudzenia.
Do szparagów dodać serek mascarpone, wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Każde ciastko przekroić w poprzek na pół napełnić farszem i dodać kawałek ryby wędzonej.



zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz