piątek, 6 maja 2016

Purre z pieczarek – sos z pieczarek


Stary przepis, z książki „Najnowszej Kuchni wytwornej i gospodarskiej” Marty Norkowskiej, z 1904 roku.
Według przepisu puree, ja podałam jako sos.
Nie wygląda, szczególnie na zdjęciu, ale zdecydowanie nadrabia smakiem.
W oryginalnym przepisie nie ma podanej dokładnej receptury, ilość poszczególnych składników musiałam sama ustalić.
  • 500 g pieczarek,
  • 80 g masła,
  •  
  • sos beszamelowy:
  • 50 g masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml bulionu (drobiowy, warzywny),
  • 2 żółtka,
  • 50 – 100 ml mleka,
  • garść świeżo startego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
Obrane i umyte pieczarki pokroić, włożyć do garnka z masłem, lekko posolić, dodać trochę pieprzu i dusić do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito.
Przygotować sos beszamelowy: Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko z bulionem  mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu.
Zagotować. Dodać parmezan.
Do sosu dodać przetarte pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać do mięsa: cielęciny, wieprzowiny, dziczyzny. Podałam z karkówką z grilla.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz