sobota, 21 maja 2016

Zupa z grillowanych szparagów

  • 1 kg szparagów,
  • oliwa,
  • 3 żółtka,
  • 150 ml śmietany (10% jogurtowa),
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • cukier,
  • sok z cytryny (2-3 łyżeczki),
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, skropić oliwą.


Szparagi grillować, aż będą prawie miękkie.
Pokroić na mniejsze kawałki i zalać 800 ml gorącej wody.
Zagotować, zmiksować.
Doprawić do smaku solą, cukrem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito.
Żółtka wymieszać ze śmietaną. Wlać trochę gorącego przecieru do śmietany, zamieszać, następnie mieszaninę żółtek ze śmietana wlać do reszty przecieru i mieszając doprowadzić do wrzenia.

Podałam z chipsem z boczku wędzonego.



zastawa z 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz