sobota, 2 listopada 2013

Szyszki z preparowanego ryżu



Szyszki z ryżu preparowanego to przysmak z okresu PRLu, kiedy w sklepach niewiele co było. Cukier na kartki, czekolady też na kartki i to tylko dla dzieci. Ryż preparowany był, krówki też były dostępne. Zamiast masła przeważnie używano margaryny.
Szyszki z ryżu preparowanego pojawiły się również na warszawskich cmentarzach i stały się, obok pańskiej skórki popularnym przysmakiem sprzedawanym w dniu Wszystkich Świętych oraz w Zaduszki.
W przeciwieństwie do pańskiej skórki ich sposób przygotowania jest ogólnie znany.
Mogą być szyszki czekoladowe i krówkowe.
Najprościej wykonać je z cukierków „krówek”, ale można również z mleka w proszku, mleka zagęszczonego lub zwykłego mleka.

W garnku rozpuścić masło, dodać krówki i podgrzewać (nie gotować) aż
do rozpuszczenia cukierków. Dokładnie masę wymieszać, lekko przestudzić – tak aby można było brać ją w ręce, wsypać ryż – tyle aby można było lepić z nich kule. Z gorącej masy formować szyszki – ręce moczyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane szyszki odstawić do lodówki.
Jeżeli do masy dodamy kakao otrzymamy szyszki czekoladowe. Do gorącej masy dodać 3 łyżki kakao i dokładnie wymieszać, następnie dodać ryż….



  • 250 g masła,
  • 500 g krówek,
  • ryż preparowany – 2-3 paczki, zależy jaką kto ma paczkę.


5 komentarzy: