czwartek, 13 listopada 2014

Ciasto makowe z jabłkami


  • ciasto:
  • 250 g maku,
  • 8 jajek,
  • 230 g cukru,
  • 60 g bułki tartej,
  • 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • jabłka:
  • 4 jabłka,
  • 8 łyżek cukru
  • galaretka:
  • 1 litr soku jabłkowego klarowanego,
  • agar – agar,
  • miód do smaku,
  • do nasączenia:
  • 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem,
  • 25 ml miodu pitnego,
  • miód do smaku

Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie cząstki.
Na patelni rozpuścić cukier (uważać, aby się nie spalił), ułożyć na nim jabłka, smażyć około 1 minuty, obrócić na drugą stronę. Zdjąć z ognia.

900 ml soku zagotować. Odmierzony agar wsypać do miseczki z pozostałym sokiem. Moczyć 10-15 minut, następnie wlać do pozostałego wrzącego soku. Mieszać aż się dokładnie rozpuści. Gotować około 5 minut.
Sprawdzić czy otrzymamy odpowiednią konsystencję galaretki (na talerzyk wylać trochę płynu, jeżeli po stężeniu będzie zbyt płynna, dodać jeszcze trochę agaru). 
 

Płyn do nasączenia – wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto lekko nasączyć naparem z herbaty, ułożyć jabłka i zalać, lekko tężejącą galaretką.
Można wyciąć z ciasta, przed ułożeniem jabłek rożne kształty, tworząc w ten sposób jednoosobowe porcje.
Ja zrobiłam połowę ciasta z maku białego a drugą z niebieskiego.



4 komentarze: