wtorek, 13 października 2015

Francuskie babeczki z figami

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (z masłem),
  • 5 fig,
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 80 g migdałów,
  • 60 g cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny,

Ja ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.
Blachę do muffinek wysmarować masłem.
Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze.
Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich.
Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.
Masę wlać do zagłębień z ciastem i figami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 – 30 minut, aż masa ładnie się zrumieni. 
 

2 komentarze: