wtorek, 13 października 2015

Francuskie babeczki z figami


Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe, mrożone. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.
A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję babeczki z ciasta francuskiego z figami.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (z masłem),
  • 5 fig,
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 80 g migdałów,
  • 60 g cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny,


Blachę do muffinek wysmarować masłem.
Orzechy włoskie, niezbyt drobno posiekać.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, podzielić na 10 jednakowych kawałków, którymi wyłożyć zagłębienia w blasze.
Do każdego zagłębienia włożyć pół figi podzielonej na 3 cząstki, oraz wsypać trochę orzechów włoskich.
Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.
Masę wlać do zagłębień z ciastem i figami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na najniższy poziom na 25 – 30 minut, aż masa ładnie się zrumieni. 
 

2 komentarze: