sobota, 10 października 2015

Pigwa w occie


  • 2 kg pigwy,
  • 12 goździków,
  • 3 listki limonki,
  • 200 ml wody,
  • 1,5 kg cukru,
  • 250 ml octu 10%,
  • skórka z cytryny,
  • sok z cytryny

Pigwę wytrzeć z nalotu, obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 4 części, wyciąć gniazdo nasienne. Obraną pigwę wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym (aby nie ciemniała).
Zagotować wodę z cukrem. Dodać skórkę cytrynową, goździki i listki limonki.
Wkładać partiami pigwę i gotować 5 minut.
Wyjąć pigwę.
Do gotującego się syropu, w którym gotowała się pigwa wlać ocet i zagotować (oczywiście pod przykryciem). Wrzucić pigwę, zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Następnego dnia całość zagotować i gorącą pigwę, przekładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Podawać do mięs na zimno, pasztetów....


5 komentarzy:

  1. Pigwy w occie nigdy nie próbowałam, ale ponieważ lubię wszystko pigwowe, to na pewno i taka octowa by mi podeszła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ dostałam bardzo dużo pigwy od Koleżanki, postanowiłam poeksperymentować - i tak powstała pigwa w occie, nam zasmakowała :)

      Usuń
  2. Wygląda bajecznie. Robię konfitury z pigwy to kolor też jest identyczny. Pigwowki już mam trochę to to kolejny pomysł. Gratulacje za propozycje podania, ten talerzyk to rawierka. 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. po prostu taka wychodzi :) Zawsze u mnie ma taki kolor :)

      Usuń