czwartek, 29 października 2015

Puree dyniowo-ziemniaczane


  • 500 g obranych ziemniaków,
  • 500 g dyni,
  • 1 jabłko (reneta),
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • gałka muszkatołowa,

Dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierać ze skórki) i posmarować oliwą. Jabłko umyć, zawinąć w folię.
Dynie i jabłko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Mają być miękkie.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
Dynie obrać ze skórki.
Jabłko obrać ze skórki i wyjąć gniazdo nasienne. Ziemniaki odcedzić, odparować, dodać masło i ubić tłuczkiem do kartofli. Dodać dynię obraną ze skórki, ubić razem z ziemniakami a następnie dodać jabłko, dokładnie wymieszać, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową i solą.
Przetrzeć przez sito.

Podałam do duszonego bażanta.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz