czwartek, 12 maja 2016

Sałatka ze szparagów


  • 200 g białych szparagów,
  • 200 g zielonych szparagów,
  • 150 g twarogu solankowego wędzonego,
  • prażone pestki dyni styryjskiej,
  • oliwa,
  • ocet balsamiczny*
Szparagi umyć, obrać.
Pokroić szparagi wzdłuż na cienkie paski.
Paski białych szparagów włożyć do garnka, zalać wrzącą lekko osoloną i pocukrzoną wodą. Ugotować al dente, przełożyć do miski z zimną wodą.
Do wody po białych szparagach włożyć paski zielonych szparagów. Gdy woda się zagotuje, wyjąć i włożyć do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Szparagi wyjąć z wody, lekko osuszyć.


Na talerzu ułożyć szparagi, pokruszony twaróg, posypać pestkami dyni, skropić oliwą i octem balsamicznym.

 

Sałatkę ułożyłam na jadalnych oczywiście, liściach funkii.


Zapraszam po więcej przepisów na dania ze szparagami.
*ja użyłam syrop, który pozostał mi po marynowaniu truskawek do ciasta czekoladowego


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz