środa, 27 marca 2019

Babka bawarska


Babka bawarska – babka z jajek, czerstwych bułek, z boczkiem – lub bez i szczypiorkiem. Świetna na śniadania, może również na świąteczne. Upiekłam ją w formie babki, ale można ją piec w każdej formie, jaką posiadamy.
Przepis zaczerpnięty z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku.
Babka bawarska to świetny sposób na wykorzystanie suchych bułek.

  • 2 suche bułki kajzerki,
  • 350 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • 100 g wędzonego boczku surowego,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka do wysypania formy,

Bułki włożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do rozmoczenia (około godziny). Dokładnie je rozmieszać – rozdrobnić.
Szczypiorek posiekać.
Boczek pokroić w niewielką kostkę.
Jajka rozbić i rozbełtać, dodać do bułek i dokładnie z nimi wymieszać.
Dodać do nich boczek i szczypiorek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Masę przelać do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę.


Podałam ze szpinakiem.



1 komentarz: